Какво има в ръчния ми багаж? [What's in my carry on bag?]

by - май 14, 2016


Здравейте!
Ето го и продължението на моята серия "До Аляска и обратно". В този блог пост ще видите нещата, които ще нося със себе си в ръчният си багаж. Надявам се да ви дам някои идеи за това както трябва да съдържа той, какво не и т.н. Ще получите също така някои интересни съвети от мен. 
Приятно четене! :)



В зависимост от това, с коя самолетна компания ще пътувате, килограмите на багажа може да варират. Това, което установих след кратко проучване, беше че обикновено ръчният багаж не надвишава 10 килограма. Ако сте достатъчно смели и минималистични, можете дори да се поберете в тези 10 килограма и аз лично бих ви се възхищавала дълбоко.

Какво трябва да има в багажа ви? Общо взето, всичко зависи според това колко дълъг полет ви очаква. Аз например имам да сменям 3 самолета и общо часовете ми полет са около 15, така че е наложително да имам малко повечко багаж.
Внимателно подберете чантата, която ще събере багажа ви. Тя трябва да е достатъчно удобна, но не прекалено голяма. Различните авиокомпании имат различни правила относно големите на чантите. В моят случай това е кремаво розова чанта на Oriflame с дълга дръжка. Това, което ме накара да се спра на нея, беше отделението с цип, а и това за документи.


  • Когато решите каква козметика да вземете със себе си, имайте предвид, че нейното количество не бива да надвишава 1 литър. Т.е. можете да вземете шампоан, балсам и т.н., но в опаковки до по 100 милилитра. 
  • Много добър избор са продуктите на Balea от магазини DM. Имат специални разфасовки, които влизат в позволените милилитри.
  • Освен това всички тези неща трябва да се прилежно подредени в задължително прозрачен несесер с цип.
  • Допълнителни аксесоари като анибактериални кърпички, спирала за мигли, гланц за устни и прочие също влизат в този несесер.



Едно от  random нещата, които аз избрах да сложа в ръчния си багаж са снимките. Знам, живеем в напреднала ера, имаме мобилни телефони с камера, фейсбук, инстаграм и прочие, но снимки изкарани на хартиен носител винаги са ме карали да се усмихвам. Обожавам да виждам лицата на любимите си хора около себе си, а докато съм "на другия край на света" усмивките им ще са ми особено нужни.




  • Не забравяйте да вземете със себе си допълнителни дрехи според сезона, в който пътувате и най-вече, ако ви очаква дълъг полет. Изберете нещо удобно и леко. Например чифт дънки и тениска, а може и чорапки, в случай че искате да се преобуете. Може и да не ви трябват, но е по-добре да ги имате.
  • Ръчният багаж е идеалното място да пъхнете един сгъваем чадър, просто да го имате по ръка в случай, че ви потрябва.



В ръчният ви багаж е мястото и за техниката ви. Говоря за фотоапарат, видео камера, мобилен телефон и всичките им кабелчета, батерии и зарядни. Много е важно техниката, която носете със себе си да бъде заредена. Дори и mp3 плайъра ви, в случай че искат да ги проверят на летището.
Един съвет от мен, сложете си дамските принадлежности в ръчният багаж и не взимайте отделна дамска чанта. Вместо нея, ако сте решили да носите лаптоп, сложете него в оригинална чанта за лаптоп, по този начин той няма да влиза в килограмите на ръчния багаж, а в крайна сметка той би натежал най-много.

Изберете подходящо портмоне, в което да сложите личната карта, паспорта си, парите и други карти, които ще носите със себе си. Него сложете в отделение с цип, така ще бъдете една идея по-сигурни, че е на безопасно място и няма да го изгубите, или да ви бъде откраднато.
Бъдете особено внимателни с целият си ръчен багаж когато се намирате на място с повече хора, дръжте чантите пред себе си, циповете добре затворени и винаги под око.

Ако като мен сте тръгнали на бригада. Сложете оригиналите и копията на документите си в две различни папки, като ги дръжте в ръчният си багаж. Не забравяйте да оставите копия от всички документи у дома при родителите си, и по едно копие което да стои в куфара с останалият багаж. Никога не вреди да бъдем внимателни.

Уверете се, че сте сложили всичко най-важно вътре преди да преминете към останалите дрънкулки. Много е лесно да вземете повече от необходимото и на летището да се наложи или да го изхвърлите, или да заплатите за да го вземете. Не ви препоръчвам нито една от опциите и. Допълнителни аксесоари като слънчеви очила, портфейл, гланц за устни, слушалки и др. са позволени.


Не забравяйте, в ръчният ви багаж няма място за остри предмети от рода на пили за нокти, нокторезачки или малки ножички. Също така нямате право да пренасяте напитки(вода, сокове и др) или храна. След като преминете охраната, имате право да си закупите храна и вода от зоната след преглед на багаж и преди да се качите в самолета.

Надявам се тази информация да ви е била достатъчна :)

~ Нина.

You May Also Like

0 коментара