До Аляска и назад с Orange.bg | Tips | Part 2

by - май 12, 2016




Здравейте.

И така. Избрахте си оферта, намерихте си финансиране и вече се чувствате в стихията си, защото интервюто е минало перфектно и сте се сдобили с мечтаната лятна работа с добро заплащане и условията, които търсите.

Тази част мина, но не съм сигурна дали е била "трудната", защото определено има още няколко "легнали полицаи" по пътя ви, през които трябва да преминете с особено внимание и ниска скорост, така че да не стане някоя беля накрая.
Следващата голяма стъпка е интервюто ви за виза, а с него идва и моят съвет номер осем:


  • Бъдете пред сградата на посолството в София поне 30 минути по-рано. Проверете при охраната дали сте в правилният час и се уверете, че носите със себе си нужните документи.

Звучи доста стресиращо, но всъщност далеч не е толкова страшно. Ще те подготвят предварително във фирмата, която си избрал. Моята консултантка се постара да бъде изключително изчерпателна докато обясняваше отделните стъпки на това как преминава самото интервю. За жалост никой не може да ти каже какви въпроси ще ти зададе консула и от тук е и съвет номер девет:

  • В никакъв случай не се подвеждай по съветите на предишни кандидати за Виза. Почти всяко интервю преминава по различен начин и никой не може да ти каже с точност какви въпроси ще ти зададат. Ако консула е в настроение, може дори да те попита дали тази сутрин си пил кафе, така че е най-добре да си събереш ума и да не се подготвяш предварително с отговори.

В посолството няма нищо страшно. Просто една сграда, която само леко "препятствие" по пътя ти за едно вълшебно лято. Трябва да преминеш през една проверка, така че ти препоръчвам да не носиш със себе си излишни неща. Аз лично оставих всичките си притежания на приятелите ми, които ме чакаха отвън и влязох единствено с документите, които ми представиха от офиса, както и личната карта.
Стана доста по-бързо и нямаше излишна суетня около мен, която допълнително да ме изнерви психически, пък и физически.

Съвет номер десет:

  • Бъди уверен докато говориш! Гледай да не заекваш много, макар да се притесняваш, усмихвай се широко и бъди изчерпателен в отговорите си. Цялото интервю се провежда на английски език, така че трябва да си сигурен във възможностите и познанията си.

Интервюто преминава доста бързо, в рамките на няколко минути и ти казват веднага дали си одобрен или не. В случай, че те одобрят ще ти върнат всички документи без паспорта, а него ще получиш няколко дни след това с куриерска фирма.
В случай, че нещо не е както трябва и не те одобрят ще ти върнат и него.

И така, вече имаш виза. Честито! Остана още съвсем малко до заминаването ти. До този момент си преминал успешно през всички по-големи стъпки, от тук нататък остават само купчина документи, което не трябва да те плаши, много четене, за да си сигурен че знаеш какви са правата ти, а и задълженията също.
Не знам как е с другите фирми, но аз лично имах страхотните консултанти на Orange.bg, Които не се поколебаха нито за миг да ми отговорят на всички въпроси, които имах към тях. Освен това гледаха винаги да са изчерпателни и в абсолютна помощ, без значение дали по телефона или на лична среща в офиса. Благодарение на тях намерих най-евтиният самолетен билет отиване и връщане, а освен това имаш възможността да избереш крайната си датата за прибиране и още една дестинация, която да посетиш след края на работните си месеци.
Преди окончателното си прибиране в България, имаш гратисен период от 30 дни, в които ползваш правата на турист.

Самолетно пътуване?
В зависимост от дестинацията и самолетната фирма имаш различни привилегии. В повечето случаи условията за багажа са едни и същи за всички фирми: Един куфар до 23кг и Един ръчен багаж до 10кг.
Съвет номер единадесет:

  • Опаковайки багажа си използвай вакумни пликове. Така нещата са ти по-подредени и имаш повече място за багаж. Не опаковайте неща "за всеки случай", не отивате на място където не можете да си купите нещо.
    Повече подробности за багажа и ръчния багаж ще предоставя в отделен блог пост.




Задължително бъдете на летището два часа преди полета си, поискайте да ви пратят багажа до възможно най-далечната точка на пътуването ви и ако не разбирайте нещо питайте! На всякъде има табели и персонал, няма нищо срамно да поискате помощ.


Втора работа?
Навярно повечето от вас се чудят защо в обявите има опция за втора работа. Ами много просто, защото имате право на такава, стига вие да си я намерите сами и да се консултирате със сегашният ви работодател. Втората ви работа трябва да е съгласувана с екипа на My Intrax, както и със сегашния ви шеф, в никакъв случай не бива да пречи на основата ви работа, която трябва да бъде на първо място.
Съвет номер дванадесет:

  • В случай, че сте решили да потърсите втора работа, имайте предвид че може да е доста трудно в по-малко населените градчета. Не се притеснявайте да питате, да влизат е от магазин в магазин, от кафене в кафене. Бъдете нахални, в противен случай шанса да се уредите някъде е нулев.
В редки случаи работодателите дават допълнителни часове и задължения, но възможността за това е малка и не разчитайте особено на нея.


Това бяха накратко най-важните стъпки, които трябва да имате предвид решавайки да пробвате шансовете си в Щатите. Съвсем скоро очаквайте идеи и трикове за това как и какво да сложите в ръчният си багаж и как да организирате най-добре куфара си, за да не носите със себе си нищо излишно.



~ Нина.

You May Also Like

0 коментара