До Аляска и назад с Orange.bg | Tips | Part 1

by - май 11, 2016



Здравейте! :)

Има една песен, в която не случайно се пее "Студентски живот, ах, сладък живот", и макар студентството да е изпълнено с много време прекарано с нос в учебниците, определено има нещо "сладко", в това да носиш този статус. Докато за едни университета да е само учене, лекции, упражнения и още учене, то за други...е, за други е лекции, барове, кафета и още малко лекции. Най-добре е, ако успееш да намериш златната среда и да "пиеш от живота" докато в същото време се учиш да бъдеш сериозен възрастен, какъвто се очаква, че трябва да бъдеш.
Е, това, разбира се, не е някакъв вид лекция на тема "Как да бъдеш студент", далеч не е това целта ми с тези редове, напротив, искам да ви разкрия още една страна на това да продължиш да учиш след гимназията.
Ти си студент редовно обучение. Обичаш ли да пътуваш? А да се забавляваш цяло лято, като междувременно изкарваш пари? Защото със студентската бригада това е напълно възможно. Искам само да уточня, че този пост не е спонсориран от никоя фирма, а е чисто и просто изказване на моето собствено мнение, като междувременно ще си позволя да включа и фирмата, която направи моето заминаване възможно.

До Аляска и назад?!
Звучи точно толкова плашещо, колкото и първият път когато обмислих тази идея. Първоначално отхвърлих категорично дестинацията, като дори не си позволих да помисля колко плюсове има, а те са далеч повече от минусите. Като всеки "новобранец" в сферата на бригадите далеч по "апетитно" ми звучеше дестинация като Лос Анджелис, Флорида или дори Вашингтон. Тук, обаче, идва и първият ми съвет за вас:

  • Избирайте малките курортни селища, които гъмжат от хора през лятото. Не, само че там ще има повече възможности за работа, ами и със сигурност пребиваването ви, че бъде по-евтино.

Убедена съм, че на една купонджийска душа няма да й звучи добре да отиде до Аляска, където навярно няма нищо за правене. Ако искате по-скоро да се насладите на лятото, и най-вече ако планирате да заминете отново, със сигурност ви съветвам първата година да извлечете всичко, което можеше от месеците ви в САЩ. А пък, ако сте като мен и предпочитате досега до природата, то Аляска е вашата дестинация.
Идва ред и на съвет номер две:

  • Не се фокусирайте върху офертите, които ви предлагат повече пари. В повечето случаи има скрити уловки, които първоначално ви убягват. Например предлагат ви $12 на час, или повече, но за сметка на това трябва сами да си търсите квартира. От друга страна, оферти с $8-$9-$10 на час предлагат страхотни квартири, а в някои случаи дори и пълен храноден.



Страхотна страна на пътуването е, че спокойно можете да тръгнете цялата компания, стига всички да сте студенти до 27 години. Много от компаниите и хотелите, които предлагат работа за лятото, дават възможност на големи групи да кандидатстват заедно, което не само улеснява вас, а и тях защото по-лесно намират работници.
И ето го съвет номер три:

  • Ако сте група и искате да пътувате заедно, наблегнете на обявите, които са свързани с хотели. Там винаги имат нужда от много хора, било то назначени за сервитьори, миячи на чинии или камериерки. Има и още един плюс, обикновено работиш ли в хотел това значи, че имаш уредено място за спане и можеш да се храниш в ресторанта, ако не безплатно, то поне с намаление.

От казаното по-горе идва и съвет номер четири:

  • Няма мръсна работа! Не бива да те спира това, че повечето обяви са за камериери/ки. Няма нищо срамно в това да си изкарваш прехраната с честен труд. Освен това, тези длъжности са добре платени и, повярвай ми, не е като да си чистач в България(както предполагам си мислиш).


Разбира се, всичко това звучи доста добре, но идва и другият момент: За да заминеш, трябва да си платиш, но от къде пари?
Е, да, знам че на дали един студент ще има възможността да изкара 4000лв начален капитал, който да вложи в нещо, което не знае дали ще му даде нещо в замяна. Звучи страшно, но далеч не е чак толкова зле. Съществуват редици варианти да получиш парите, които са ти нужни за да финансираш програмата си. Тук идва и момента да избереш правилната фирма, с която искаш да работиш.
Съвет номер пет:


  • Направи си проучване. Не се хвърляй на фирмата, за която ти е казала внучката на Драган от петия етаж. Отдели си време да проучиш всички налични фирми за студентски бригади преди да избереш тази, която според теб ще ти свърши най-добра работа.

Аз лично направих своето проучване и се спрях на Orange.bg, не знам как са офисите в другите градове, но тук в Пловдив, останах абсолютно очарована. В сайта им има страшно много информация, която отговаря на 90% от въпросите, които имаш преди да се запишеш, а на останалите 10% ще ти отговорят консултантите в офиса. Невероятно мили и симпатични млади хора, които най-вероятно са минали по твоя път, и могат да ти кажат от личен опит как, какво, с кого и защо.
Съвет номер пет:

  • Не се срамувай да питаш. Задавай дори най-глупавите си въпроси, но ги направи ако по някакъв начин се чувстват притеснен. Няма нищо срамно в това да не знаеш нещо, никой не се е родил научен. Ако ти не знаеш, консултанта ти ще знае.

В зависимост от фирмата, която избереш, в повечето случаи ще трябва да направиш и тест за ниво на Английски език. Съветвам те да знаеш възможностите си, а не просто да налучкваш, защото отиваш в страна, където майчиният ти език на дали ще бъде говорим, а с жестове няма как да обслужиш клиент. Трябва да го знаеш, а не само да си мислиш.

След като избереш подходяща фирма, която да отговаря на твоите желания, е време да попълниш някой друг документи и да...чакаш. Да, не звучи много вълнуващо, но ако кандидатстваш в началото на първият семестър, навярно ще трябва да почакаш поне до края на месец ноември, дори до началото на декември, докато излязат офертите и работните места. Веднъж излезли, нещата започват да се движат малко по-бързо.
Това, което търсиш в една обява е: добро заплащане, уредена квартира, възможност за втора работа, и разбира се самата работа да отговаря на твоите желания.




Имаш право да кандидатстваш за една оферта, след като се запишеш за нея ти остава да чакаш дата за интервю. То може да стане на Job Fair в София или по Skype Fair,  в зависимост на кое от двете отговаря работната ти оферта.
Съвет номер шест:

  • Ако си за първа година не рискувай с интервю по скайп. Съветвам те да избереш Джоб Феъра в София, защото така имаш пълната възможност да се докоснеш до бъдещите ти работодатели и да се запознаеш с тях от близо. Освен това Orange.bg предлага пълен ден с информация. Страхотни презентации, които ти дават още повече отговори на въпросите, които имаш и самите работодатели, които говорят повече за работата, която предлагат и мястото, на което ти предстои да отидеш.


Не се страхувай от предстоящата среща с работодателя ти. Усмихвай се и говори бавно и ясно, така че да могат да те разбират.
Звучи малко гадно, когато ти кажат, че влизате по няколко човека на един път. В този момент разбираш, че не си единственият кандидатствал за тази позиция и това може малко да ти смачка самочувствието.
Съвет номер седем:

  • Не се притеснявай! Изправи гръб и се усмихни, защото ако не на позицията, за която кандидатстваш, то ще те вземат за някоя друга.

Аз, например, кандидатствах за чистачка на ЖП гара, а ме взеха за разпределител в хотел с по-високо заплащане, в по-хубав град, с повече хора.



Това са първите стъпки за бригада в САЩ. Очаквайте още: втора работа, кандидатстване за Виза, самолетно пътуване, багаж и други.

Хубав ден! :)

~ Нина.

You May Also Like

0 коментара