Blogmas day 11: Трицветен коледен кекс.

by - декември 11, 2016

Здравейте прекрасни!



В днешния блогмас ще ви представя нещо малко по-различно от нормалните постове. Опитвам се да направя блога си разнообразен, да има за всеки по нещо и именно това е причината да пускам неща свързани с красота/козметика, а не само с книги. Е, ето че този пост също ще е различен и нещо, което правя за пръв път - рецепта!

Трицветният кекс е нещо, което за последно направих преди години. Много е вкусен и ефектен, но е малко "трудоемък" или иначе казано - предпочитам рецепти с малко стъпки и малко продукти. Е, след като изрових рецептата от една от старите си книги реших да я направя, защото бях в настроение за нещо сладко и различно от това което правя по принцип. И понеже наближават коледните празници реших да добавя малко празнична нотка, като сложих съставки типични за Коледа - канела и джиндифил.
Без повече излишно интро - продължаваме към това, за което сте дошли.

От какво се нуждаете:
7 големи яйца
1 чаена чаша и половина захар
1 чаена чаша и половина брашно
1 чаена лъжица сода бикарбонат/сода за хляб/
8 супени лъжици олио
2 супени лъжици висококачествено неподсладено какао + допълнително за поръсване.
1/2 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица джинджифил
Пудра захар за поръсване

Стъпки в приготвянето:
1. Загрейте фурната на 150 градуса!
Първо приготвяте основната жълта смес, като за нея са ви нужни 3 цели яйца и 4 жълтъка, с 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша брашно и осемте супени лъжици олио. Към тази смес добавете канелата и джинджифила. Смесете всичко добре с миксер, а може и на ръка с телена бъркалка.
2. След като сместа е добре разбита я разделете на две части, като едната е малко повече от другата. В по-малката смес добавете двете супени лъжици какао и разбъркайте с шпатула или телена бъркалка. Оставете двете смеси настрани.
3. За третата смес  са ви нужни четирите белтъка, които заделихте в началото, половин чаша захар и половин чаша брашно. Сложете белтъците в купа(съвет: купата ви трябва да бъде идеално суха и чиста, в противен случай има шанс белтъците да не се разбият добре) и добавете щипка готварска сол. Солта прави белтъците много по-пухкави отколкото ако веднага добавите захарта. Започнете да разбивате с миксер първоначално на бавна скорост, а когато се разпенят увеличете оборотите. Щом белтъците започнат да се сгъстяват и надигат, бавно и внимателно на части добавете захарта, като разбивате за поне 15-20 секунди след всяко добавяне. След като добавите всичката захар, разбийте за още 2 минути и приключете работата си с миксера.
4. Време е за брашното и момента, в който можете да оплескате нещата, ако не работите бавно и търпеливо. Вземете хубава суха шпатула и пресейте брашното. Слагайте брашното лъжица по лъжица в белтъчната смес, като всеки път разбърквате внимателно с шпатулата, използвайки въртеливи бавни движения - загребвате отдолу и премятате сместа отгоре натискайки към дъното. По този начин брашното с усвоява без белтъците да губят от въздуха си, който ги прави пухкави.
5. След като всичките ви смеси са готови е време да ги "подредите". Намазнете форма за кекс и я поръсете с брашно, след което лъжица по лъжица сложете равномерно първо кафявата смес, след нея бялата и поръсвате обилно с какао, така че цялата бяла смес да се покрие. Най-накрая добавяте и жълтата, като внимавате да не разбъркате пластовете.
6. Поставете кекса в загряната фурна и печете между 30 и 35 минути, като го поглеждате, но не отваряйте фурната твърде често, защото това вкарва студен въздух вътре и кекса може да спадне. Това, което аз направих, беше да отворя на 25тата минута и забодох дървено шишче на няколко места, след като то излезе полу-сухо оставих кекса за още 5-6 минути преди да изключа фурната. Когато дървеното шишче излезе абсолютно сухо, значи кекса е готов.
7. Изкарайте от фурната и го оставете да почине за 5-6 минути, след което го обърнете върху поднос и докато е още топъл го поръсете хубаво с пудра захар, така че да полепне по него.
8. Оставете да изстине напълно, или и вие като моето семейство го нападнете още топъл, хаха.


Готовият кекс ухае невероятно! Комбинацията между какао, джинджифил и канела изпълва сетивата ви и буквално ви изпраща в коледната сутрин! Разбира се, ако не харесвате някоя от подправките, спокойно можете да не я слагате - може да добавите ванилова есенция, също така смятам че и с бадемова ще се получи страхотен резултат.
Ако решите да изпробвате рецептата ще се радвам да ми кажете дали ви се е получила и искам и снимки, разбира се.



Благодаря ви за отделеното време!
Останете позитивни и прекрасни!


~ Нина.

You May Also Like

0 коментара